>

Senaste nytt: DiktaturCHOCK för nästan SEXtio procent av världens befolkning

Tv4.se rapporterar att en av tidernas galnaste diktatorer har gått bort, Saparmurat Nijazov  - Turkmenistans statschef, regeringschef och överbefälhavare.

Månader och veckodagar döptes om efter honom och hans familj. Statyer restes runt omkring landet - och han skrev den heliga skriften Ruchnama. Skriften var obligatorisk läsning i skolorna och varje morgon svor barnen en trohetsed till sin "fader". I augusti i år skickades den heliga skriften ut i en kapsel i rymden och lades i omloppsbana kring jorden. [...] Diktatorn stängde nästan all högre utbildning i landet och anklagades därefter för att försöka fördumma landet för att förhindra oliktänkande.

Enligt Amnesty: Medellivslängden på 62 år är den lägsta i Europa och Centralasien. I februari 2005 beordrade Nijazov att alla sjukhus utanför huvudstaden Asjchabad skulle stängas. Året innan hade han avskedat 15 000 sjukvårdsanställda och ersatt dem med värnpliktiga. [...] Nijazov beslöt också att stänga bibliotek på landsbygden med hänvisning till att turkmener utanför städerna ändå inte var läskunniga. I början av 2006 drogs pensionerna in för en tredjedel av landets äldre och handikappade och tidigare anställda vid storjordbruken berövades rätten till bidrag.

Varför har jag inte hört talas om mannen som anses vara en av världens värsta diktatorer, förrän han är död? Heta diktaturer som avhandlas i media är Nordkorea och det något mer tveksamma fallet Kuba medan exempelvis Kina verkar glömmas bort alltmer i det sammanhanget. Det är uppenbart att västvärldens ekonomiska intressen styr mediebevakningen. Och det finner jag ytterst obehagligt. För naivt eller ej, många människor tror faktiskt att nyheterna sammanfattar situationen i världen. Enligt Freedomhouse lever mindre än hälften av världens befolkning i fria samhällen (kategorisering enligt deras årliga undersökning, se map of freedom). Är inte det en nyhet värd att nämnas?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback