>

Microlån

Microlånskonceptet har intresserat mig sedan jag först hörde talas om det 2006 då Muhammad Yunus och hans Grameen Bank vann Nobels fredspris för sin pionjärinsats inom detta område. Det handlar om små lån utan säkerhet till personer i utvecklingsländer som vill starta (eller utöka) en egen affärsverksamhet. Personer som normalt annars kanske inte skulle kunna få lån. Yunus program har hjälpt miljoner entreprenörer i Bangladesh att köpa allt från kor till mobiltelefoner för att starta och driva sin egen verksamhet.

Jag läste
den här artikeln i Veckans Affärer för en tid sedan, vilket ledde mig till MyC4.com. MC4 skapar kontakt mellan småföretagare i Afrika och personer som vill låna ut pengar. Beloppet kan variera från 15 euro och uppåt. På MyC4.com presenteras potentiella låntagare, deras företag och återbetalningsplan. Låntagaren har angivit maxräntan de kan betala och budgivning sker sedan nedåt. De som erbjuder lägst ränta får låna ut. Snitträntan i dag är 11,8 procent, vilket är långt under räntevillkoren på marknaden. Om personerna i fråga ens kan få lån - oftast krävs hög säkerhet och bankonto, vilket många inte har.


image46

Jag ser det både som ett alternativ/komplement till att skänka pengar till biståndsorganisationer och till vanligt sparande på bank eller i fonder. Vad gäller det senare finns naturligtvis en risk, i form av återbetalning och valutaförändringar, men man kan sprida risken genom små summor till många låntagare och ingen av låntagarna har enligt MC4 hittills misslyckats med att betala tillbaka sitt lån.


Blogg om livet, bebis, mammaledighet, foto, prylar och konsumtion