>

Om katter

Katter är det enda husdjur jag skulle kunna tänka mig att leva med. Mina försök i yngre dagar att ha andra djur föll inte så väl ut. Jag älskar katter för deras självständighet, själviskhet och stora egon. Läste i DN att katter är ett särfall vad gäller domesticerade djur. Alla vilda djur kan inte tämjas och vissa egenskaper hos djuren har framförts som nödvändiga för att domesticering ska vara möjlig. Djuren måste ha en social hierarki och acceptera en ledare samt hålla sig lugna även i små inhägnader. Alla djur som vi har tämjt uppfyller dessa krav. Utom katter. De är sin egen boss.

image40

Morfning

Har du funderat på hur en mix mellan dig och din partner skulle se ut eller vilket übervackert barn Kate och Sawyer i Lost skulle få? Skapa en Yodafierad Angelina Jolie, se dina egna skrattgropar i Harry Potters kinder eller kombinera dina favoritsnyggingar till en superhunk på Morphthing.com. Du kan morfa befintliga bilder på kändisar eller egna uppladdade bilder. Garanterat underhållande.


Brad Pitts drömkvinna?

Hälsans Kök vs. Quorn, 1 - 0

Det kommer alltfler utmanare till Quorn, vilket är fantastiskt bra både för att det är kul med fler alternativ och för att priserna pressas. Quorn är löjligt dyrt. Senast jag gjorde tacos valde jag 300 g vegetarisk färs från Hälsans Kök istället, ca tio kr billigare än motsvarande mängd Quornfärs, godare och färdigstekt. Quornfärs måste få färg för att vara god och tar därför tid att tillaga.



Tacostips: Fräs färsen med hackad lök, svamp och tomater.

Om vilseledande reklam

Det som reklamen lovar när du köper en vara ska vara sant. Marknadsföringslagen ska skydda oss mot vilseledande reklam. Säljarna tänjer hela tiden på reglerna och det tycks mig som att vi är omgivna av vilseledande reklam. Det känns nästan som att poängen med reklam är att den ska vara vilseledande. Tänk om vi fick saklig och korrekt information om en produkt istället för förförande musik, snygga bilder, catchy slogans och överdrivna löften om hur mycket bättre våra liv blir om vi köper den. Inte lika underhållande men bättre valuta för pengarna eftersom en stor del av summan vi betalar för en viss produkt är marknadsföringkostnad. Vi väljer att betala för att bli vilseledda. Hur absurt är det?

Länkar
Konsumentverkets hemsida om konsumenträtt
Bra inlägg om reklam och skönhetsindustrin

Mango

Jag gillar att plantera kärnor. Tidigare har jag planterat och drivit upp citron, apelsin, körsbärstomater och kiwi. Tyvärr är jag sporadisk i min fortsatta omvårdnad av plantor efter att de sett dagens ljus. På mina fönsterbrädor förädlas växter utifrån urvalskriteriet förmåga att klara sig utan vatten och annat jox.

Senast planterade jag mango och nu har den kommit upp. Den börjar redan se hängig ut.

image32

Plantera mango: Skrubba bort det mesta av fruktköttet och lägg fröskidan i blöt i fem dagar. Plantera sedan med den tjockare änden uppåt. Täck över med en plastpåse eller lite plastfolie med andningshål för att hålla jorden fuktig.

Favoritglass



Texas Pecan: Vaniljglass med kolasås och kanderade pekannötbitar.

Glassperfektion.



En obekväm sanning


Jag såg Al Gores omtalade film om global uppvärmning för ett tag sedan.
An Inconvenient Truth var avsevärt bättre än jag hade föreställt mig. Den är enkel och underhållande men tillräckligt vetenskaplig för att vara trovärdig och övertygande. På typiskt amerikanskt manér tar filmen en personlig vinkel och varvar klimatfrågan med ett personporträtt av Gore. I mina ögon höjdes Gores trovärdighet som klimatrörelsens förkämpe flera snäpp av att filmen skildrar ett genuint intresse för global uppvärmning som går långt tillbaka i tiden. Jag hoppas att denna film även kan bidra till ett starkare fokus på miljöfrågor i allmänhet, inte bara koldioxidutsläpp och växthuseffekt.


    image33image33image33image33image33image34image34 (5/7)

Läs mer om klimatförändringar och växthuseffekt på Svenska Naturskyddsföreningens klimatsida.

Jogging

Jag har börjat jogga. Tidigare har jag tyckt att det är tråkigt, delvis för att jag har haft dålig uthållighet och slutat innan jag har tränat upp den. Mina tips är att ha någon att jogga med och en mp3-spelare med en bra mix av låtar, att jogga regelbundet och att följa ett träningsprogram där du kan kryssa av avklarade pass.

Ett enkelt verktyg för dig som vill hitta eller mäta din löprunda finns
här. Det fungerar åtminstone för de orter som detaljerade kartor finns inlagda över. Olika typer av träningsprogram finns t.ex. här. För absoluta nybörjare finns detta program men även program för dig som tränar inför halvmilen, milen eller maraton.


Blogg om livet, bebis, mammaledighet, foto, prylar och konsumtion