>

Efterdyningar

Jag läser julklappsboken Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten. Den är underbar. På alla sätt. Jag läser långsamt och njuter av varje ord, varje bild. Låter fingrarna glida över det tjocka matta pappret och de rundade hörnen. Flyttar bokmärket och stänger boken för att beundra de guldiga pärmarna, de inristade silverskimrande orden och det underbara formatet. Detta är en Bok. Detta är hur böcker är menade att se ut. Detta är boken jag har drömt om sedan jag var liten. Det är kärlek.


Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig


Jag öppnar min mejl och chockas av att julhelgen har resulterat i inte mindre än 54 skräpmejl, varav fem med religiösa och julrelaterade ämnesrader. Resterande osammanhängande. Inte den vanliga pillerförsäljningen och de obehagliga förstoringsförslagen. Men ändå, kan inte spammarna ta julledigt eller åtminstone skicka julspam. Midianites into the covenant at the which is wisdom, globaliseringens fantastiska möjligheter, ett skräpmejl för mig åter till Kina och marknadsföringen av piratkopierade DVD-filmer.

.........................................................................
Mer än en varelse och du har allt som behövs för ett krig. Bodil Malmsten

Senaste nytt: DiktaturCHOCK för nästan SEXtio procent av världens befolkning

Tv4.se rapporterar att en av tidernas galnaste diktatorer har gått bort, Saparmurat Nijazov  - Turkmenistans statschef, regeringschef och överbefälhavare.

Månader och veckodagar döptes om efter honom och hans familj. Statyer restes runt omkring landet - och han skrev den heliga skriften Ruchnama. Skriften var obligatorisk läsning i skolorna och varje morgon svor barnen en trohetsed till sin "fader". I augusti i år skickades den heliga skriften ut i en kapsel i rymden och lades i omloppsbana kring jorden. [...] Diktatorn stängde nästan all högre utbildning i landet och anklagades därefter för att försöka fördumma landet för att förhindra oliktänkande.

Enligt Amnesty: Medellivslängden på 62 år är den lägsta i Europa och Centralasien. I februari 2005 beordrade Nijazov att alla sjukhus utanför huvudstaden Asjchabad skulle stängas. Året innan hade han avskedat 15 000 sjukvårdsanställda och ersatt dem med värnpliktiga. [...] Nijazov beslöt också att stänga bibliotek på landsbygden med hänvisning till att turkmener utanför städerna ändå inte var läskunniga. I början av 2006 drogs pensionerna in för en tredjedel av landets äldre och handikappade och tidigare anställda vid storjordbruken berövades rätten till bidrag.

Varför har jag inte hört talas om mannen som anses vara en av världens värsta diktatorer, förrän han är död? Heta diktaturer som avhandlas i media är Nordkorea och det något mer tveksamma fallet Kuba medan exempelvis Kina verkar glömmas bort alltmer i det sammanhanget. Det är uppenbart att västvärldens ekonomiska intressen styr mediebevakningen. Och det finner jag ytterst obehagligt. För naivt eller ej, många människor tror faktiskt att nyheterna sammanfattar situationen i världen. Enligt Freedomhouse lever mindre än hälften av världens befolkning i fria samhällen (kategorisering enligt deras årliga undersökning, se map of freedom). Är inte det en nyhet värd att nämnas?

Dogville

Jag såg Lars von Triers Dogville. Long time coming. Den ifrågasätter människors moral och driver det till sin spets. Filmen är ytterst speciell då hela handlingen utspelar sig på ett stort golv där byns hus, buskar och till och med hunden är utmarkerade med kritstreck. Det är även därför det extrema fungerar, som på en teaterscen. Det hemska får mening av mer symbolisk art istället för att syfta till att spela på det känslomässiga som vore fallet i en vanlig film, men det innebär inte att det inte är obehagligt och starkt.

Teknikens under

Man kan blogga med mobiltelefonen. Det är sant! Så nästa gång jag är ute och promenerar och ser ett moln format som tekannan i Beauty and the Beast behöver jag inte vänta. Jag kan meddela världen omedelbart!


Tekannemoln

The choice of professionals

Jag har köpt en plattång, förlåt, en hårstrykartång. Nästan onödigt bra. Förutom Ceramic Crystal Coating, Thermaplushölje och andra finesser är plattorna joniserande.

Enligt bruksanvisningen: Positiva joner är skadliga för hårets hälsa. Dessa påträffas i damm, kemiskt avfall, i rök och i andra giftiga ämnen. Negativa joner innehar en hög grad av energi och medverkar till att förbättra vår kropps hälsa. I Japan har de naturliga negativa jonerna under sekler använts för att föryngra, återställa och stärka kropp och själ.

Det är fantastiskt hur modern marknadsföring alltid lyckas kombinera anspråk på vetenskaplighet och avancerad teknologi med urgammal asiatisk visdom. Den måste gardera sig mot misstankar om såväl omodernt som obeprövat som tråkiga svenska gammelfaster Huldas husmorstips. Uppenbara ansträngningar känns dock bara suspekt och kan få motsatt effekt.


Blogg om livet, bebis, mammaledighet, foto, prylar och konsumtion