>

Läggningsrutin

Ett litet tillägg till förra inlägget om sömn.

18.45 Byter till pyjamas, ren blöja, tvättar, skojar i badrummet
19.00 Välling, borstar tänder, sätter på klassisk musik, läser saga
19.10 Busar och skrattar så mycket det bara går!!! Ända in i sovrummet!
19.20 Pussar och kramar godnatt, släcker och lägger ned i spjälsängen, går ut ur rummet med godnattramsa
19.30 Sover


Oftast tar det bara tre minuter från nedläggning till insomning, inte tio. Men eftersom vi ofta är lite sena med alltsammans jämnar det ut sig och hon somnar ca 19.30.

Inget mer skrik, bära, guppa, sjunga, flertal misslyckade nedläggningsförsök eller smyga runt och viska. Och bäst av allt:

7.30 God morgon!


Jag kan fortfarande knappt förstå det. Helt otroligt!

Om sömn

Klockan är 7.20, jag ligger på soffan och spelar Wordfeud och läser bloggar sedan ett par timmar tillbaka. Om tio minuter ska jag gå in och väcka min dotter efter hennes första hela natts sömn!


Jag har inte sovit en hel natt sedan Saga föddes för nio månader sedan och det är knäppt men man vänjer sig liksom. Innan hon föddes var jag urtrött med mindre än 7,5 timmes sömn. Den upphackade sömnen besvärade mig inte så mycket de första månaderna. Det hörde liksom till och jag njöt så av tillvaron och bebisbubblan.

 

Saga gick från start inte att lägga ned en sekund utan att hon gallskrek. Hon hade en stark mororeflex och slog ut med armarna så snart man lutade henne bakåt. På BB såg jag förbluffad de andra föräldrarna gå runt i korridoren med sina små sovande bebisar i de där genomskinliga plastbaljorna.

 

Somna utan gråt

Saga ville somna (och sova) i famnen och senare när hon blev större var selen det säkra kortet. Vagn gick inte alls. Det var ofta svårt att lägga ned henne även när hon hade somnat men vi nådde ett ok läge där hon vaknade ungefär var tredje timme men lätt somnade om med lite amning. Det var härliga tider. Vi läste "Somna utan gråt" och sömnig och med magen full av mjölk gick det ibland till och med att lägga ned henne innan hon hade somnat helt. Vi övergick sedan alltmer till att gå med henne för att hon skulle somna men ju större hon blev desto sämre gick det och mot slutet gick det ofta inte att lägga ned henne utan att hon vaknade och än mindre innan hon hade somnat helt. Vi skrotade "Somna utan gråt".

 

Operation Somna i Sängen och Inte Ta Upp

Nästa steg var att få henne att somna i sängen och inte ta upp. En av oss satt bredvid och lade henne ned tusen ggr, sjöng, buffade, kramade, höll handen på, ja allt man kan tänka sig bara man inte tog upp. Första kvällen jag försökte detta lärde sig Saga vid sju månaders ålder att ställa sig upp för att sedan ha kul med det i en och en halv timme tills jag bara gav upp. Efter ytterligare tre veckors nätter med upphackad sömn var vi redo för nästa försök. Första kvällen var hemsk men sedan blev det bättre. Insomningarna gick ganska bra, hon bad inte längre om att bli upplyft utan om att få hjälp med att somna och hon hoppade över första uppvaket vid kl 23. Hoppet tändes för att sedan släckas brutalt när hon vid uppvaken kl 1 eller 3 plötsligt ville vara vaken i två-tre timmar. Hon hade ju sovit fem timmar i sträck och tyckte att det var morgon!

 

Vi testade det mesta under de där uppvaken. Att inte ta upp henne och hjälpa henne att lägga sig ned tusen ggr, sjunga, buffa, ha en hand på, att ta upp henne, att ge/inte ge välling, att byta/inte byta blöja. Detta var den tuffaste perioden. Till slut satte vi regeln att vid ev. uppvak innan kl 1 tog vi inte upp henne, mellan kl 1 och 4 gick M med henne i selen tills hon somnade, och efter kl 4 ammade jag. Detta var tillfälliga nödlösningar och till slut beställde jag hem boken "Sova Hela Natten".

 

Sova hela natten

Baserat på fram-googlade negativa kommentarer om Anna Wahlgrens rekommendationer om magsovande hade jag från start varit negativt inställd till "Sova Hela Natten". Efter att ha sett klipp på AWs hemsida hade jag blivit ännu mer avskräckt. Boken var dock något helt annat. Denna bok innehöll i princip allt jag själv hade kommit fram till under våra månader av empiriska studier, försök och reflektioner. Mycket var sådant vi alltså redan gjorde och som fungerade för oss. Den innehöll också de saknade pusselbitarna, en helhetssyn och en grundtanke som kändes otroligt vettig. Skydda från vargen utan att skrämma för vargen. Inga konstigheter egentligen. Vi bestämde oss för att satsa på detta. Första kvällen var tuff, Saga hade vant sig vid att jag hade en hand på henne tills hon nästan sov och var kvar i rummet tills hon hade somnat helt. För egen del hade jag utan problem kunnat fortsätta med detta men eftersom hon vaknade på nätterna och ibland inte somnade om på flera timmar var något tvunget att ändras. Hon blev alltså väldigt arg när jag istället för att stanna en minut till gick ut ur rummet precis när hon var på väg att somna helt. Arg är ok, ledsen är inte ok. Vilket är anledningen till att jag aldrig velat testa femminutersmetoden och varför Sova Hela Natten var rätt val för oss. Redan natt 2 gick insomningen på tio minuter och de tre uppvaken tog 0-10 minuter utan jag behövde gå in i rummet. Natt 5 sov hon 11 timmar och 45 minuter, vi var i princip i mål.

 

Nu är vi på natt 8 av Sova Hela Natten, hon somnade kl 19.30 efter tre minuters bökande i sängen igår. Klockan är 7.29 på morgonen och det är dags att väcka henne nu efter vår FÖRSTA HELA NATT. Jag har nästan tårar i ögonen av lycka. Jag vet att det kommer att komma faser, tänder, förkylningar, mardrömmar, trotsålder och allt vad det nu är men nu vet vi alla tre att det går. Saga KAN somna själv och hon KAN sova en hel natt. Hon har gjort det.

 

Nu måste bara jag lära mig själv att sova hela natten också.

 

P.S. Om man är intresserad av Sova Hela Natten, läs boken, hela boken. Läs inte lösryckta delar och titta inte på klipp. Läs boken, hela boken och känn efter om det är något som passar för er. Det ska kännas bra och rätt, annars fungerar det inte.



Blogg om livet, bebis, mammaledighet, foto, prylar och konsumtion