>

Vårt Sova Hela Natten-schema

Jag är inte en regelbunden bloggare och det som oftast motiverar mig att skriva ett inlägg är en önskan att dela med mig av mina erfarenheter och upptäckter som förälder, sådant som har varit riktigt bra eller dåligt, sådant som jag själv ofta eftersöker. Jag återkommer just nu till ämnet sömn och Sova Hela Natten just för att det har inneburit en väldigt stor positiv förändring för oss. Grejen är att jag största delen av de första nio månaderna inte hade så mycket emot att i princip aldrig sova mer än 2-3 timmar i sträck och ofta 3-5 timmar totalt per dygn. Jag grumsade över det ibland men jag var ändå på något sätt stolt över att få, kunna och orka göra detta. Denna berusande känsla, att man VET med all säkerhet att man är villig att utstå och göra i princip allt för sitt barn. Just detta var också anledningen till att vi till slut tog steget att börja med Sova Hela Natten, en övertygelse om att Saga behövde få sova och äta ordentligt för att må bra och att det inte bara skulle ske av sig självt kring 8-12 månader som vi hade hoppats. Men när förändringen kom tog den mig med storm och nu har jag vant mig så till den milda grad att jag knappt kan förstå hur det var förut. Att jag orkade. Att M orkade. Att Saga orkade. Vi måste ha varit galna. Eller höga på lycka och kärlek.


7.30 Vaknar
Frukost: Ammar
8.30 Andra frukost: Gröt ca 150 ml
9.30-10.15  Sover
11.30 Lunch: Mat motsvarande drygt 200 ml + 80 ml frukt
13.00-14.30 Sover
14.45 Mellanmål: T.ex. ett rivet äpple + mosad banan blandat med lite yoghurt eller smörgås med avokadomos
17.45 Middag: Mat motsvarande drygt 200 ml + ev. 80 ml frukt
18.45 Pyjamas
19.00 Välling 200 ml, borsta tänderna, läsa saga
19.10 Skratt och bus
19.20 Läggning
19.30 Zzzzz….

Vi hade ett schema även innan vi började med Sova Hela Natten när Saga var drygt 9 månader och det var ganska likt detta. Schemat är skapat utifrån Sagas egen personlighet, våra prioriteringar och praktiska situation samt standardantaganden såsom att sömnbehovet för en niomånaders är 14 timmar och för en ettåring 13,5. Eftersom dagslurarna följer de naturliga sömnintervallen så ger vårt schema totalt 14 timmar och en kvarts sömn per dygn. Efter någon månad märkte vi att det tog lite längre tid för Saga att somna eller att hon ibland vaknade en halvtimme för tidigt på morgonen så för någon vecka sedan minskade vi ned på förmiddagsluren till 20 minuter och kring Sagas ettårsdag om en månad kommer vi att ta bort den helt när det känns bra.

9.30-10.15 9.45-10.05 Sover

Och nej vi är inte robotar, ibland blir det lite snett utöver den s.k. marginalkvarten och då får man bara se till att få det på rätt köl igen nästa dag. Vi märker tydligt att vår dotter mår bra av rutiner och som förälder tycker jag att det är otroligt skönt att i princip alltid veta när det är dags för henne att äta och sova.


Blogg om livet, bebis, mammaledighet, foto, prylar och konsumtion