>

Sponsrad av Pentagon

Jag såg dokumentären Hollywood och krigsmakten (Operation Hollywood, 2006) igår på SVT. Jag har aldrig funderat över huruvida amerikanska krigsfilmer sponsras av militären eller ej, helt enkelt för att jag inte trodde att skattebetalarnas pengar skulle gå till att finansiera krigsrekvisita i spelfilm, ens i USA. Naivt av mig.

Plötsligt blev det hela så tydligt, jag förstod varför så många amerikanska krigsfilmer är dåliga på det där typiska Disney-sättet, med glada skämtande soldater, flaggor som vajar i slowmotion, svulstig musik, heder, ära, hjältemod, överdriven patriotism och människor som reser sig och applåderar i slutscenen. Det är inte bara för att amerikaner tycker om den sortens film eller för att Hollywood lever i en egen bubbla. Det finns ett direkt samband mellan sliskig amerikansk krigsfilm och samarbete med Pentagon.

Samarbetet mellan amerikansk film- och krigsindustri har pågått sedan början av 1900-talet, fick en törn på 70-talet när militärens image nådde botten efter Vietnam och tog ny fart på 80-talet i och med filmer som Top Gun. För att ens få ta del av bildmaterial i Pentagons offentliga arkiv  som underlag för en film krävs att manus lämnas in och godkänns. Att det leder till självcensur från manusförfattare och ytterligare censur från Pentagon är inte svårt att räkna ut. Specifika scener stryks med motiveringen att de är "orealistiska" - en amerikansk soldat skulle aldrig agera på det sättet. Arkivbilder visar hur amerikanska soldater agerar på just det sättet. Filmer som är tillräckligt krigsglorifierande för att användas i propagandasyfte kan få Pentagons fulla stöd även vad gäller tillgång till dyrbar "rekvisita". Det är produktplacering på hög nivå och produkten är krig. En märkning av typen "Sponsrad av Pentagon" skulle vara högst önskvärd. I slutänden är det en prioriteringsfråga för både producent och konsument, autentiska tanks och exakt korrekta beteckningar på stridsflygplan eller en skildring fri från Pentagons överstrykningspenna?

Exempel på av Pentagon godkända filmer:
Top Gun, Pearl Harbor, Black Hawk Down, Behind Enemy Lines.

Exempel på av Pentagon icke godkända filmer:
Apocalypse Now, Platoon, Full Metal Jacket, The Thin Red Line.

Kommentarer
Postat av: Jenny

Skrämmande...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback